Çocukların Diş Sağlığı İçin Paketli Gıdalar Sınırlanmalı

Çocukların Diş Sağlığı İçin Paketli Gıdalar Sınırlanmalı
Uzmanlar, çocukların ağız ve diş sağlığı için paketli ürün tüketiminin kısıtlanması gerektiğini vurguladı.

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığına Önem Verin

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Dr. Zeynep Öztürk, çocukların ağız ve diş sağlığını korumak adına paketli ürünlerin tüketiminin sınırlanması gerektiğine dikkat çekti. Öztürk, "Paketli gıdaların sık tüketimi diş çürümesine yol açabiliyor, bu nedenle ailelerin bu konuda önlem alması çok önemli," dedi.

Diş Kontrollerinin Önemi

Dr. Öztürk, çocukların dişlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve ilk dişin sürmesinden itibaren hemen diş hekimine başvurulmasının önemine değindi. "Çocuklar 1 yaşına geldikten sonra gece beslenmeleri kesilmeli ve her öğünden sonra diş temizliği yapılmalıdır," diye ekledi.

Aile Desteği Şart

Çocuklar için diş fırçalama ve macunu kullanımında ailelerin rolüne vurgu yapan Öztürk, "Özellikle 10 yaşına kadar ebeveynlerin çocuklarına diş fırçalama konusunda rehberlik etmesi çok önemlidir," ifadelerini kullandı.

Paketli Gıdaların Sınırlı Tüketimi

Öztürk, "Paketli gıdaların kısıtlanması gerekiyor; ancak tamamen ortadan kaldırmak da mümkün değil. Ailelerin, sınırlı tüketime dikkat etmeleri ve sonrasında çocukların dişlerini fırçalamalarını sağlamaları gerekmektedir," şeklinde konuştu.

Diş Kaybı ve Beslenme İlişkisi

Çocuklarda erken yaşta diş kaybının önüne geçebilmek için diyet kontrolünün yanı sıra düzenli ağız bakımının önemine dikkat çeken Öztürk, "Sık diş kontrolleri yapılmalı ve minimal çürüklerde bile müdahale edilmelidir," şeklinde öneride bulundu.

Günümüzde paketli gıda tüketiminin artmasının, çocuklarda diş çürüme sıklığını artırdığını belirten Öztürk, "Çocukların diş fırçalama alışkanlığının aile eşliğinde sabah ve gece yatmadan önce günde iki kez ve en az iki dakika yapılması kritik öneme sahiptir," dedi.

Erken diş kayıplarının ilerideki daimi dişler açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda aileleri uyaran Öztürk, süt dişlerinin sadece estetik ve beslenme değil, daimi dişler için de yer tutucu görevini üstlendiğini belirtti.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep...

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinde çürüklere neden olan ve ağız sağlığını bozan paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini söyledi.