Balık böyle görünüyorsa sakın almayın! Anında hastanelik ediyor

Balık böyle görünüyorsa sakın almayın! Anında hastanelik ediyor
Balıklar tezgahlarda yerini almaya başladı. Ünlü profesör Canan Karatay taze ve bayat balık arasındaki farkları tek tek anlattı. İşte balık satın alırken dikkat edilmesi gerekenler...

Eylül ayının gelmesiyle birlikte balık sezonu açıldı. Vatandaşlar sezonun ilk balıklarını tatmak için tezgahlarda sıra oluştururken uzman isimlerden önemli uyarılar geldi. Taze sanılarak alınan balıklar aslında bayat ve eski olabilir. İşte ayrıntılar...

BALIK SATIN ALIRKEN İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

Tezgahlarda yerini alan balıklarla ilgili ünlü Prof. Dr. Canan Karatay'dan önemli uyarılar geldi. Taze balık ile bayat balık arasındaki farklılıkları sıralayan Karatay, vatandaşları uyardı.

Yeni sezonunun ilk balıklarını aldım sanan birçok kişi, bu hususlara dikkat etmediğinde aslında bayat ve eski balığı satın almış oluyor. Bazı kurnaz satıcılar beklemiş balığı adeta tazeymiş gibi tezgahlara koyuyor. Bu noktada Canan Karatay'ın önerilerini dinleyerek bu durumdan kurtulmak mümkün olacak.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın verdiği bilgilere göre, balığın taze olup olmadığını anlamak için öncelikle balık bir kova suya konulmalıdır. Eğer balık dibe çöküyorsa tazedir. Fakat su yüzeyine çıkıyorsa balık bayat olabilir. Bu hususa dikkat etmek mide sorunlarının önüne geçmek için önemli bir adımdır.

balık

BALIK TAZE Mİ BAYAT MI BU YÖNTEMLE ÖĞRENİN

Balık seçerken öncelikle balığın göz durumuna bakılmalıdır. Gözleri matlaşmış ve içe çökmüş olarak görünüyorsa balık büyük ihtimalle bayatlamış olabilir.

İkinci adımda solungaçları incelenmelidir. Taze balıkların solungaçları kırmızımsı bir renktedir. Daha soluk hatta koyu renkli solungaçlar, balığın bayat olduğunu gösterebilir.

balık

Balığın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın en basit yollarından biri kokusuna bakmaktır. Taze balıklarda temiz bir deniz kokusu alınırken, ekşimiş bir koku bayat balığın işaretidir. Kötü kokuya sahip olan balıklar kesinlikle satın alınmamalıdır.

Balık seçiminde balığın pullarına ve derisine bakılmalıdır. Pulları dökülmüş ve solgun bir deriye sahip olan balıklar bayat olabilir.

Son olarak karın bölgesi de balığın tazeliği hakkında bilgi verebilir. Taze balıkların karın bölgesi şişkin ve sıkı olurken bayat balıkların karın bölgesi yumuşak ve vıcık vıcık bir yapıda olabilir.

Önerilen bu bilgiler sayesinde balıkların taze mi yoksa bayat mı olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bu hususlara dikkat ederek olası sağlık problemlerinin önüne geçebilir ve lezzetli balığın tadını çıkarabilirsiniz.