Unutkanlığın sebebi elinizdeki düşman çıktı! Akıllara bile gelmemişti!

Unutkanlığın sebebi elinizdeki düşman çıktı! Akıllara bile gelmemişti!
Hafıza kaybı genellikle 60 yaşından sonra başlar ancak çeşitli faktörler bunun daha erken ortaya çıkmasına neden olabilir. Uzmanlar bunun sağlıksız bir yaşam tarzından kaynaklandığına inanıyor. En büyük nedenlerin başında ise sigara alışkanlığı geliyor.    

Yüzbinlerce gönüllü katılımyla yapılan yeni bir çalışma, bilişsel gerilemeyle ilgili çok önemli bazı verileri ortaya çıkardı. Ohio Eyalet Üniversitesi'ndeki bilim adamları, 45 ila 59 yaşları arasındaki her 10 sigara içicisinden 1'inin erken hafıza kaybı ile birlikte kafa karışıklığı yaşadığını buldu. Araştırmaya 18'i 45 yaş ve üzeri olmak üzere 136.000 gönüllü katıldı.

Katılımcıların neredeyse yüzde 10'u öznel bilişsel işlevlerde bir düşüş bildirdi. Araştırma ekibi sigara içmekle bilişsel gerilemenin arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırdı.

Bilişsel düşüş Yüzde 16 arttı!

Katılımcıların %8'i hayatında hiç sigara içmemişti. Halen sigara içenler için bu oran yaklaşık %16 oranında azaldı.

45 ila 49 yaşları arasındaki katılımcıların %9'luk kısmından fazlası bilişsel işlevlerde düşüş bildirdi. Sigara içenlerin, hiç sigara içmeyenlere göre bu tür sorunlarla karşılaşma olasılığı %89 daha fazlaydı.

Sigarayı 10 yıldan daha uzun bir süre önce bırakmış olan katılımcıların yaklaşık %12'si hafıza sorunları bildirmiştir. Bu oran hiç sigara kullanmamış kişilere göre %50 daha yüksektir.

Unutkanlığın sebebi elinizdeki düşman çıktı

SİGARANIN BİR ÇOK ZARARI DAHA VAR

Sigaranın bilinen zararları sadece bunlardan ibaret değil. Bu zararlı alışkanlık akciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne neden olabiliyor.

Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal madde içerir ve bu da onu en önemli kanserojen yapar. Katran, özellikle de sigarada bulunan katran, akciğerlere en çok zarar veren madde olarak tanımlanıyor.

Sigara içmek astım, KOAH, bronşit, amfizem gibi solunum yolu hastalıklarına da neden olur.

Sigara içmek ayrıca koroner arter hastalığı ve periferik arter hastalığı gibi kalp hastalıklarına da neden olur. Sigara, kalp fonksiyonlarını bozan, kalp krizi riskini artıran maddeler içerir.

Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Sigara, içerdiği nikotinşe kişinin ruh halini etkiler.

Sigara bir alışkanlık haline geldiğinde bırakmak zorlaşır.

İçerdiği nikotin beyni etkileyerek kısa süreli enerji sağlar. Ancak aynı zamanda yorgunluk hissine de neden olur ve düşünmeyi karıştırır.

Vücuda emilen nikotin hem erkeklerde hem de kadınlarda kan dolaşımını etkiler. Kadınlarda doğurganlık problemlerinde, erkeklerde de cinsel isteğin azalmasına neden olur.

Sigara içenler ve tütün kullanan kişiler ağızda daha fazla bakteri üretildiğinden diş eti hastalığına yakalanabilirler.