Tatilden Dönüşte Çocukların Sağlıklı Beslenme ve Hijyen İpuçları

Tatilden Dönüşte Çocukların Sağlıklı Beslenme ve Hijyen İpuçları
Çocukların sağlıklı bir okul dönemi geçirebilmesi için ailelere beslenme ve hijyen önerileri.

Yaz Tatilinin Ardında Sağlıklı Dönüş İçin Öneriler

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Mukaddes Kılıç Sağlam, tatilden dönen çocukların sağlıkla eğitim hayatına devam edebilmeleri için ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Kalabalık Ortamlara Dikkat

Sağlam, çocukların yaz tatilinde izole bir ortamdan çıkarak kalabalık sınıflara döneceklerini belirterek, bu durumun hijyen ve beslenme alışkanlıklarını etkileyeceğini ifade etti. “Okulda besinlerde kullanılan yağlar ve şekerli ürünlerle temas artacak, bu da beslenme alışkanlıklarını değiştirecektir. Ayrıca kapalı alanlarda geçirilen süre, kişisel hijyenin sağlanması için kullanılan kimyasallara maruziyeti artırır,” dedi.

Beslenme Alışkanlıklarını Gözden Geçirin

Dr. Sağlam, çocukların sağlıklı bir okul dönemi için beslenme listelerinin zengin olması gerektiğini vurguladı. Şunları önerdi:

  • Süt ve süt ürünleri
  • Et ve et ürünleri
  • Sebze ve meyveler
  • Kuru baklagiller ve tahıllar

Paketli gıdalardan ve rafine şekerden uzak durulmasının da önemine dikkat çekti. “Günlük süt tüketimi bir bardakla sınırlandırılmalıdır; zira fazla süt tüketimi enfeksiyon riskini artırabilir,” dedi.

Düzenli Uyku ve Hijyen Kuralları

Çocukların kaliteli bir uyku düzenine sahip olmalarının beyin gelişimi için kritik olduğunun altını çizen Sağlam, uygun uyku saatlerini şöyle sıraladı:

  • Kreş dönemindeki çocuklar: 20.00-21.00
  • İlkokul çocukları: 21.00-21.30
  • Lise dönemi: En geç 22.00

Kapalı alanların sık sık havalandırılması gerektiğini belirten Sağlam, çocuklara hijyen kurallarını öğretmenin önemini vurguladı. “Bulaşıcı hastalık riski yüksek olan çocukları okula göndermemek, hem diğer çocukların sağlığını korur hem de onların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur,” diye ekledi.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim...

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mukaddes Kılıç Sağlam, tatil sonrası yeniden okula dönecek çocukların daha sağlıklı ve daha az hastalanarak eğitim, öğretim dönemi geçirebilmesi için ailelere tavsiyelerde bulundu.