Otobüslerde emniyet kemeri bulunmamasının altındaki sır ortaya çıktı!

Otobüslerde emniyet kemeri bulunmamasının altındaki sır ortaya çıktı!
Otobüslerde emniyet kemerinin neden olmadığı birçok kişinin aklına gelmiştir. Bireysel araçlarda emniyet kemeri kullanımı zorunlu kılınırken toplu taşımalarda bunun bulunmaması merak konusu oldu. İşte otobüslerde emniyet kemeri olmamasının bilinmeyen nedeni...

Dünyada her gün çok sayıda kişi toplu taşıma araçları kullanıyor. Bireysel araçlarda emniyet kemeri takılması zorunluyken metro, otobüs, minibüs gibi toplu ulaşım araçlarında ise emniyet kemerine rastlamıyoruz. Birçok kişi, önemli trafik kurallarından biri olan emniyet kemerinin niçin toplu taşıma araçlarında tercih edilmediğini merak ediyor..

OTOBÜSLERDE NEDEN EMNİYET KEMERİ KULLANILMIYOR?

Emniyet kemerleri, trafikte yolcuların olası bir kaza ya da frenleme anında imdadına yetişen önemli bir güvenlik materyalidir. Tüm araçlarda bulunan emniyet kemerleri, kişilerin bu tarz durumlarda öne fırlamasını engelleyerek büyük kazaların önüne geçiyor.

Ancak özellikle otomobillerde emniyet kemeri kullanımı zorunluyken toplu taşıma araçlarında büyük bir kaza riski olmasına rağmen emniyet kemeri kullanılmıyor. Merak edenler için sebebini açıklıyoruz...

oktgf

Otobüsler çok sayıda kişinin oturarak ya da ayakta seyahat etmesi için üretilen araçlardır. Bu araçların koltuk bölümünde sürücü dışında emniyet kemeri kullanılmıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, otobüslerin diğer araçlardan daha güvenlikli tasarlanmış olmasıdır. Böylesi durumlarda çarpışma anında otobüsler daha az hasar görülmesini sağlıyor.

rtfg

Otobüsler, bireysel araçlara göre daha düşük hızda seyreder ve bu da kaza riskini büyük ölçüde azaltır. Bu araçların yerden yüksek olması da güvenliği artırdığı gibi; kaza anında darbenin büyük bir kısmının alt kısmında yaşanmasını sağlayarak otobüs içini korumaktadır.

İŞTE OTOBÜSLERDE EMNİYET KEMERİ OLMAMASININ NEDENİ...

Otobüslerde emniyet kemeri bulunmamasının sebebi, bölünme adı verilen güvenlik özelliğinin kullanılmasıdır. Bu özellikle koltuklar birbirine yakın ve arka arkaya konumlandırılmıştır. Bu da yolcuların ani fren ya da çarpma anında korunmalarını sağlar. Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde otobüslerde emniyet kemeri kullanılmasına gerek kalmıyor. 

fdfdfd

Otobüslerin üretim aşamasından itibaren ani fren ya da kaza gibi durumlara karşı kendiliğinden güvenlik önlemi alınmış oluyor.

Ayrıca otobüslerde emniyet kemeri bulunması oldukça maliyetlidir. Araştırmalara göre otobüslere emniyet kemeri konulmasının maliyeti artırabileceği gibi oturma kapasitesini de daraltacağından tercih edilmemesini sağlıyor.