Marketten alışveriş yapanlar dikkat: 5.000 TL cezası var!

Marketten alışveriş yapanlar dikkat: 5.000 TL cezası var!
Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi denetimlerini artırdı. Bu kapsamda alışveriş yapan vatandaşlar da ceza alacak. Ceza miktarı 5.000 TL olarak açıklandı. İşte ayrıntılar...

Market, giyim ya da akıllara gelebilecek herhangi bir alışveriş sonrasında fiş almayanlara kötü haber geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi denetimlerini sıklaştırarak hem satıcılara hem de vatandaşlara ceza uygulamasını başlatıyor. İşte detaylar...

Gün içinde yapılan alışverişlerin ardından esnafların bu satışları fişler ile kayıt altında tutması gerekiyor. Piyasada nakit para akışının sekteye uğraması ve kayıt dışılığın artması nedeniyle bakanlık tarafından bir dizi önlem alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı fiş vermeyen işletmelere ceza keserken buna bir de fiş almayan tüketiciler eklendi.

FİŞ ALMAYANLARA DEV CEZA

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ doğrultusunda, alışverişlerde fiş vermeyen esnaflar kadar fiş almayan tüketiciler de hatalı bulunacak. Alışverişlerini 'fiş almasam ne kadar olur?' mantığıyla sürdüren birçok vatandaş, ödeyecekleri ceza nedeniyle bu tutumlarından vazgeçmek zorunda kalacak.

fiş

Resmi Gazete'de yayımlanan yasa ile, fatura kesmeyen işletmelere büyük cezalar uygulanacak. Aynı zamanda fiş ve fatura almayan tüketiciler de bu cezadan nasibini alacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan örneklere göre, alışverişlerinde fiş ve fatura almayan tüketiciler 5 bin TL'ye kadar ceza ödemek zorunda kalacak. Belirlenen yasadaki düzenlemeye göre, fişsiz alışveriş yapan tüketicilere 5 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilebilecek.

fiş

Ancak bu durumda bazı kriterler de bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, fişsiz alışveriş yapılmasının tespit edilmesinden önce ve belgenin düzenlenmesi gereken tarihten en az 5 gün içerisinde Gelir İdaresi'ne bildirim yapılırsa ceza uygulanmayacak.

Yapılan düzenleme ile vergi denetiminin doğru bir şekilde sağlanması, hem işletmelerin hem de tüketicilerin haklarının korunması hedefleniyor. Fiş ve fatura ile işlem yapılması zorunlu hale getirilirken, buna uymayan vatandaşlar 5 bin TL'ye kadar ceza ödemek zorunda kalacaklar.