Dar gelirliye, emekliye elektrik faturası yardımı! Yüzde 60 detayına dikkat

Dar gelirliye, emekliye elektrik faturası yardımı! Yüzde 60 detayına dikkat
Elektrik faturalarında değişikliğe gidiliyor. Yüzde 60'a kadar destek sağlanması planlanan uygulamaya göre dar gelirliler ve emekliler derin bir oh çekecek. İşte konuya ilişkin detaylar...

Elektrik faturalarında yeni dönem resmen başlıyor. Günümüzde milyonlarca kişi yüksek elektrik faturalarını ödemekte zorlanırken devletten yüz güldüren bir açıklama geldi. Buna göre elektrik faturalarına yüzde 60'a kadar devlet desteği sağlanacak.

ELEKTRİK FATURALARINA YÜZDE 60 DESTEK

Günlük yaşamın bir parçası olan elektriği kullanmak gelen zamlardan sonra bir hayli güçleşti. Vatandaşlar çeşitli tasarruf tedbirleri alırken faturasını ödemekte zorlananlar için devlet kanadından sevindiren haber geldi. Yapılacak olan yeni düzenleme ile vatandaşların elektrik faturası kullanma miktarlarına göre belirlenebilecek. Özellikle alt gelir grubundaki vatandaşlar için fatura desteği verilmesinin önü açılacak.

elektrik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında yeni tarifeye geçiyor. Orta Vadeli Program kapsamında uygulanmaya başlanacak sisteme göre, herkes için ortak tarife kullanımı sona erecek. Bunun yerine elektriği çok kullanan daha fazla, elektriği az kullananlar ise daha az fatura ödeyecek.

DAR GELİRLİNİN FATURA YÜKÜ HAFİFLİYOR

Yapılacak olan yeni düzenleme ile faturalar kullanım miktarına göre belirlenebilecek. Yani, elektriği çok kullanan ile az kullanan haneler aynı fatura tarifesine tabi tutulmayacak. En alt gelir grubundaki vatandaşlar ile emekliler indirimli tarifeden faydalanabilecekler.

Aile Bakanlığı tarafından uygulanan destek ile düşük gelirli 4.1 milyon aboneye 75 kilovatsaate kadar elektrik faturası desteği verilmektedir. Brüt asgari ücretin yüzde 60'ından daha az gelire sahip olan ailelerin 75 kws kadar olan tüketimi devlet tarafından karşılanıyor. Ancak bu miktarın aşıldığı durumlarda ise devreye yüzde 60 indirimli tarife girecek.

elektrik

Düzenlemelerin tamamlanması ardından evi büyük olan, daha çok elektrik kullanan vatandaşlar devlet desteğinden yararlanamayacak ve gerçek tarife üzerinden faturalandırma yapılacak. 2025 yılından itibaren uygulamaya geçmesi beklenen sistemle, daha düşük miktarda elektrik kullananlara faturalarda kolaylık sağlanması amaçlanıyor. Böylelikle hem elektrik tüketiminde tasarrufa gidilebilecek hem de vatandaşların fatura yükü azalmış olacak.