Suya ihtiyaç duymayan tuz çalısı Konya'nın göz bebeği oldu!

Suya ihtiyaç duymayan tuz çalısı Konya'nın göz bebeği oldu!
Kurak bölgelerde yetişen tuz çalısı Konya'nın göz bebeği haline geldi. Müdür Arif Karakaya, tuz çalısının daha çok erozyona uğramış alanlarda kullanıldığını ve sulama açısından büyük fayda sağladığını anlattı.

Ekstrem hava koşullarına karşı oldukça toleranslı olan tuz çalısı bitkisi, erozyon ve meralarda kullanılır. Bitkinin hayvan yemi olarak da kullanılması, yetiştirildiği bölgedeki biyolojik çeşitliliği artırıyor. Kenar Çölleşme ve Erozyon Kontrol Müdürlüğü Başkanı Arif Karakaya, su kıtlığı çeken Konya'da tuzlu otun rahatlıkla yetişebildiğini belirterek, bitki hakkında önemli bilgiler paylaştı.

‘EROZYON İLE MERA ALANLARINDA KULLANILIYOR'

Arif Karakaya, bitkinin yaygın olarak erozyona uğramış alanlarda ve meralarda kullanıldığını anlatarak, "Bitkimiz kuraklığa ve ekstrem koşullara oldukça dayanıklı, dört yapraklı bir Amerikan tuzluk bitkisidir. Ülkemiz şartlarına çok iyi uyum sağlamıştır. Projelerimizde bu bitki aşınmış alanlarda ve çayırlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Türkiye'nin birçok ilinde yetişmektedir. Kırşehir-Malya ve Konya-Karapınar'ın yanı sıra Konya-Çumra'daki Adakale Mahallesi’nde tuz çalısı bitkisinden oldukça yararlandık.” şeklinde konuştu.

Suya ihtiyaç duymayan tuz çalısı Konya'nın göz bebeği oldu!

‘KURAK VE ÇORAK ALANLAR İÇİN UYUMLUDUR’

Bitkinin ekstrem koşullara dayanıklı olduğunu, kurak ve çorak bölgelerde bile kolaylıkla yetiştirilebildiğini anlatan Karakaya, "Sadece ekstrem şartlara dayanıklı değil, özellikle kuru ve çorak alanlara da iyi adapte olmaktadır. O yönleri değerlendireceğiz. Konya'da bozulan meraların ıslahında kullanılabilecek kolay bir bitkidir. İklim hakkında, aynı zamanda da karbon yutakları oluşturmak ve hayvan yemi şeklinde kullanmak için de yararlı bir tesis" dedi.

‘SULAMADA AVATNAJLI'

Suya ihtiyaç duymayan tuz çalısı Konya'nın göz bebeği oldu!

Arif Karakaya, tuz çalısının su sorunu yaşayan Konya'ya büyük fayda sağlayacağını vurgulayarak, "İleride yoğun olarak fidan ekimi yapılacak. Bu da çiftçilerimiz tarafından yetiştiriliyor. Mera ıslah çalışmaları söz konusu olduğunda durum daha da gergin. Bu bitkinin verim potansiyeli yüksektir. Biraz bakım yapılırsa sulamaya gerek kalmayacaktır. Su sıkıntısı yaşayan Konya'da büyük bir avantajdır. Yetiştiği yerde biyolojik çeşitlilik de artar. Ayrıca bozkır otu ve keçi dikeni bitkileri de yetişiyor. Bunlar kurak bölgelerde de çok değerlidir. Biz de faydalanıyoruz" diye konuştu.