Konyalı doktorlardan tıp literatürüne geçecek operasyon! 30 yıllık kamburundan 8 saatte kurtuldu!
Karaman'a bağlı Ermenek ilçesinden tıp literatürüne geçecek bir operasyon haberi geldi.
Emekli madenci Mehmet Bulut (56) ankilozan spondilit (omurgada duruş bozukluklarına neden olan romatizmal bir hastalık) sebebiyle 30 yıldır sırtındaki kamburla yaşamak zorunda kalmıştı. Eğik duruşuyla zor bir hayat yaşayan, sürekli olarak yere bakmak zorunda olan ve sırt üstü yatamayan Mehmet Bulut, hastalığının iyice ilerlemesinden dolayı riskli bir operasyon olsa da ameliyat masasına yatmaya karar verdi.
Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuru yapan Mehmet Bulut, burada Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde ana bilim salı öğretim üyeliği görevinde bulunan Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç ve aynı zamanda Doktor Öğretim Üyesi Haluk Yaka ile görüştü. Her iki uzman tarafından detaylı muayene edilen Bulut daha sonra ameliyata girdi.
SEKİZ SAAT SÜREN OPERASYON
Mehmet Bulut'un kemiğinin dünyada nadir görülen aşırı eğriliği ve deformitesi (kifotik deformite) 8 saatlik tek bir ameliyatla düzeltildi. Ameliyat sırasında omurlar iki farklı yerden kesilerek kaynaştırıldı. Bulut, yıllar süren kamburluğunun ardından artık dümdüz yürüyebiliyor ve aynaya rahatlıkla bakabiliyor.
Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç, kan kaybının fazla olması ve ameliyatın birkaç seansa bölünmesi nedeniyle bu tür cerrahi müdahalelerin çoğu zaman hayati riskler taşıdığını anlattı. Ameliyat sırasında hastanın kaybettiği kanı geri kazandıran özel cihazı yanlarında bulundurduklarını ve bu cihaz sayesinde ameliyatı tek seansta gerçekleştirdiklerini aktaran Doç. Dr. Kekeç, "Başarılı bir ameliyatın sonrasında hastayı sadece bir gün yoğun bakım ünitesinde takip ettik. İkinci gün onu odasında ayağa kaldırdık ve dümdüz yürüdü” diye konuştu.
"TIP LİTERATÜRÜNE GEÇMELİ"
Ameliyatın gerçekleşmesinde fayda sağlayan diğer uzman doktor ve öğretim üyesi Haluk Yaka, ameliyatın riskli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Tamamen kaynaşmış ve öne doğru kavisli bir omurgayı yeniden hizaladık. Kemiği kesip omuriliğin korunmasının ardından implantla desteklenen omurganın kaynamasını beklememiz gerekiyor. Bu kadar şiddetli kifoz akciğer ile alp kapasitesini azaltacaktır. Dünyada bu şekilde başarıyla ameliyat edilen çok az skolyoz vakası vardır. Çin'de böyle akayı anlatan bir belgesel çekildi. Bizim durumumuz da buna benzer. Tıp literatürüne kazandırmayı planlıyoruz."