Selçuk Üniversitesi'nin kanser tedavisinde 'akıllı ilaç' projesine TÜBİTAK'tan onay!
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Fakültesi Profesörü Dr. Mustafa Yılmaz tarafından yürütülen “Altın nanopartikülleri içerisinde immobilize edilmiş hyaluronik asit-kaliks[4]aren floresan türevlerinin, farklı anti-kanser ajanlarının kullanımında kullanılması ve bunların anti-proliferatif özelliklerinin araştırılması amacıyla sentezi” konulu proje Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği Teşkilatı (COST) tarafından onaylandı. Bu sayede mevcut anti-kanser ilaçları hedef alınarak kanser hücrelerine doğrudan etkisini gösterecek. Bu sayede insan vücuduna yan etkiler en aza indirilmiş olacak.
"İLAÇ DOĞRUDAN KANSER HÜCRELERİNE GİDECEK"
Proje hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, şunları söyledi:
"Kanser, ölüm nedenlerinin başında geliyor. Kanser tedavisinde kullanılan birçok ilaç türü vardır ve bunların da yan etkileri oldukça belirgindir. Örneğin ishale, saç dökülmesine, iştah kaybına vb. neden olurlar. Bu projedeki amacımız bu ilaçların yan etkilerini en aza indirmektir. Yaklaşık olarak 25 yıldır nanosepet dediğimiz küçük nano boyutlu moleküller üzerinde çalışıyoruz. Bu nanosepetleri biyouyumlu bir polimere bağlayarak ilaç yüklemesinden sonra onları hedeflere dönüştürüyoruz. Hedefe yönelik ilaçlar doğrudan kanser hücrelerini hedef alır. Kanser kök hücrelerinin üstünde anten dediğimiz çok sayıda reseptör bulunmaktadır. Hazırladığımız ilaç dolu materyaller bu reseptörlere bağlanarak kanser hücrelerine girecek. Kanser hücreleri girdikten sonra yavaş bir salınım hızıyla ölecek. Bu yüzden ona akıllı diyoruz. Bunun nedeni doğrudan kanser hücrelerini hedef almasıdır"
"İLACIN YAYDIĞI IŞIKLA ODAKLANDIĞI YER TESPİTİ YAPILACAK"
Prof. Dr. Yılmaz, bu ilaçların mevcut anti-kanser ilaçlarına floresans eklenerek takip edileceğini söylerken "Şu anda hazırladığımız malzemeler floresan ve ışık yaydığı için GPS gibi. Molekülün hangi hücrede nerede yoğunlaştığını takip edebileceğiz. Floresan ışık yaydıkları için hücrenin hangi bölgesine odaklanıldığını konfokal mikroskop altında görmek kolaydır. Hücrelerin ölüp ölmediğini takip edebileceğiz. Bölümümüz bünyesinde kapsamlı araştırmalar yapılacak. Grubumuz bittikten sonra ilaç ve her şeyle tam hazırlıklı olarak üniversitemizin tıp fakültesi profesörü Dr. Burada Bahadır Öztürk ile birlikte kendi ekibi tarafından aynı zamanda biyolojik aktivite ile biyolojik araştırmalar yapılacak” dedi.