Sütü kaynatırken taşmasını engelliyor! Tencere kenarına bir miktar sürün

Sütü kaynatırken taşmasını engelliyor! Tencere kenarına bir miktar sürün
Tencere kenarına bir miktar yağ sürme tekniğiyle süt kaynatırken taşma meselesinin üstesinden gelebilirsiniz.

Minik bir anlık dikkat dağılması bile sütün taşmasına sebebiyet verebiliyor. Ocağın kirlenmesi ve sütün ziyan olmasına yol açan bu durum, basit bir yöntemle çözülebilir. İşte süt kaynatırken taşma sorununu geride bırakmanızı sağlayacak pratik bir çözüm sunuyoruz!

SÜTÜ TAŞIRMADAN KAYNATMANIN PÜF NOKTASI: TENCERE KENARINA YAĞ SÜRMEK

Hem pratik hem doğal olan bu yöntem, süt kaynatan herkesin başvurabileceği bir çözüm. Yalnızca bir parça tereyağı veya sıvı yağı alarak tencerenizin kenarlarına sürmeniz yeterli. Sürdüğünüz yağ, kaynayan sütün yüzeyinde oluşan köpüğün tencerenin dışına taşmasını önleyecektir. Yağın sütün köpürmesini kontrol etme özelliği sayesinde sütün taşması engellenmiş olur.

TENCERE KAPAĞINI NASIL KULLANMALISINIZ?

Süt kaynatırken tencerenin kapağını tamamen kapatmamak oldukça önemli. Çünkü kapak tamamen kapalıyken içeride biriken buhar sütün taşmasına neden olabilir. Süt kaynatırken tencere kapağını ya hiç kapatmayın yada yarım şekilde bırakın. Bu şekilde oluşan buharın dışarı çıkması sağlanır ve sütün taşması riski büyük oranda azalır.

KONTROLLÜ ISITMA: ORTA ATEŞTE KAYNATMA

Sütü çok yüksek ateşte kaynatmak, hızlı bir şekilde köpürme ve dolayısıyla taşmaya sebep olabilir. Bu yüzden sütü kaynatırken ısıyı kademeli olarak arttırıp, orta ateşte pişirmeniz gerekmektedir. Süt, düşük ısıda kontrol altında kaynatıldığında taşmaya sebep olan risk faktörlerini büyük ölçüde ele alacaktır.

İNANILMAZ BİR YÖNTEM: KARİDES KULLANIMI

Oldukça şaşırtıcı olan bu yöntemde, süt kaynatırken içerisine birkaç adet temizlenmiş karides atılır. Bu karidesler, sütün yüzeyinde oluşan köpüğü emer ve sütün taşmasını önler. Her ne kadar sıkça kullanılmasa da bu yöntem, deniz ürünleri pişiren restoranlarda kullanılmıştır.

SÜTÜN TAŞMASINI ÖNLEME: METAL KAŞIK YÖNTEMİ

Tencerenin içine metal bir kaşık bırakarak sütün taşmasını önlemek bir diğer etkili yöntemdir. Metal kaşık, sütün kaynama noktasına geldiğinde oluşacak olan köpüğün dengelenmesi ile görevli olacak ve sütün taşmasını engelleyecektir. Özellikle dikkat dağıldığında sütün taşmasını önlemek için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.

DEVAMLI KARIŞTIRMANIN ÖNEMİ

Sütü kaynatırken tencere başınızdaki konumunuzu sürekli muhafaza etmek, taşma sorunlarını önlemede oldukça işe yarar olacaktır. Kaynamakta olan sütü aralıklı olarak karıştırmak, yüzeyde köpük oluşumunu kontrol altına alacak ve ısının eşit bir şekilde dağıtılması sağlanacak. Bu hareketlerle beraber sütün sürekli hareket etmesi sağlandığında, sütün taşma olasılığı önemli ölçüde azalacaktır .

GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN: TENCERENİN BOYUTU

Süt kaynatırken kullandığınız tencerenin boyutu ve derinliği de, sütün taşmasını önlemede etkili olan faktörlerden biridir. Tencerenizin derinliği, sütün kaynarken taşmasını önleyecektir. Dolayısıyla, daha derin bir tencere tercih etmek taşma riskini azaltacaktır ve rahat bir şekilde sütünüzü kaynatmanıza yardımcı olacaktır.

"