MEVLİD KANDİLİ ORUCU: Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandilde oruç tutulur mu, kandil orucu ne zaman tutulur?

MEVLİD KANDİLİ ORUCU: Mevlid Kandili'nde oruç tutulur mu? Kandilde oruç tutulur mu, kandil orucu ne zaman tutulur?
Mevlid Kandili, İslam âlemi için önemli bir gecedir zira bu gece, Hz. Muhammed'in dünyaya gönderilişini kutlarız. Bu mübarek gecede ibadet ve dua eder, Peygamber Efendimizin öğrettiği değerler ve yaşam biçimi üzerinde düşünürüz. Eşitlik, merhamet ve kardeşlik gibi İslam'ın temel değerlerini anımsar ve hayatımızda yansıtmayı amaçlarız. Ve tabii ki, bu gece aynı zamanda manevi bir arınma ve yenilenme fırsatıdır. Peki bu manevi gecede oruç tutmak gerekir mi?

Mevlid Kandili'nde oruç tutularak bu manevi gece daha da anlamlı kılınabilir mi? Yoksa kandillerde oruç tutmak bir zorunluluk mu, bir gelenek mi? Kandil oruçları hangi günlerde tutulmalıdır? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki açıklamaları.

KANDİLLERDE ORUÇ TUTMAK MİDYAT?

Peygamber Efendimiz (s.a.s.), belirli gün ve gecelerde özellikle oruç tutmak gerektiğini ifade etmiştir. Mesela Şaban ayının on beşinci gününde (Berat Gecesi) ibadet etmemizi ve oruç tutmamızı öğütler. Zilhicce ayının ilk dokuz günü, pazartesi ve perşembe günleri, aşura ve arefe günleri gibi belirli zamanlarda oruç tutmayı alışkanlık haline getirmiştir. Ayrıca, pazartesi günleri oruç tutmasıyla ilgili bir soruya “Bugün benim doğduğum ve Peygamber olarak gönderildiğim -veya Kur’an’ın bana vahyedildiği- gündür.” şeklinde cevap vermiştir.

Günümüz İslam alimlerinin çoğu, bu ve benzeri rivayetlere dayanarak, dini açıdan faziletli sayılan gün ve gecelerde oruç tutmanın müstehap olduğu görüşünü savunmaktadır.

KANDİL ORUÇLARI NE ZAMAN TUTULUR?

Dini anlamda bir gün, güneş batışı ile başlar ve bir sonraki günün güneş batışı ile sona erer. Bu nedenle, gündüzden önce gece gelmektedir. Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son günü güneş batışıyla başlar ve ilk teravih namazı o gece kılınır. Ramazan'ın son günü yine güneş batışı ile sona erer ve Şevval ayı başlar; bu sebeple o gece teravih namazı kılınmaz. Cuma günü de perşembe gününün akşam vaktine kadar devam eder. Örneğin "Receb'in ilk cuma gecesi" ifadesi, perşembeyi cuma'ya bağlayan geceyi, "Şaban'ın 15. gecesi" de Şaban ayının 14. günü ile 15. günü arasındaki geceyi, "bayram gecesi" de arefe ile bayramı bağlayan geceyi kasteder.

Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda, kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, kandil gecesini takip eden gün olmakla birlikte, geceyi önceleyen günle birlikte de oruç tutulabilir.

"