Ticaret Bakanlığı'nın 2024 yılı denetimlerinde 91.6 milyar TL'lik ceza!
Ticaret Bakanlığı'na bağlı Teftiş Kurulu tarafından 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerin sonucu 91,6 milyar TL tutarında vergi/idari ceza kesildiği bildirildi
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Ticaret Bakanlığı tarafından ticari olarak hızlı ve kolay bir şekilde sağlanan kamu hizmetlerinin etkin, zamanında ve verimli bir şekilde yürütülmesini teminen, 2024 yılına kadar Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca rehberlik, teftiş, denetim faaliyetleri de etkin bir şekilde yürütülmektedir. Bu kapsamda, 2024 yılında gümrük işlemlerinde tespiti yapılan usulsüzlüklere ilişkin yapılan müteakip denetim, kontrol, inceleme ve soruşturmalar sonucunda 1.562 adet tutanak düzenlenmiştir. Söz konusu raporlarda, Hazine'nin vergi kaybına uğradığı, 4,6 milyar TL vergi, 82,1 milyar TL idari para cezası ödediği, bunun sonucunda da toplam kamu yatırım borcunun 86,7 milyar TL olduğu tespit edildi.
2024 yılında yapılacak uygulama sonrası denetimlerle, yükümlülerce yapılan gümrük işlemlerinin geriye dönük denetimleri ve teslimattan sonra verilen gümrük beyannamelerinin daha sonrasındaki denetimleri uygulamaya konulmuştur. Otomotiv sektörü, tüketici elektroniği, tekstil sektörü, gıda sektörü, makine, kozmetik sektörüve tüketim malları olmak üzere 17 farklı sektörde faaliyetlerini sürdüren 200 firmaya planlı post-mortem denetimler yapılırken, çeşitli sektörlerde faaliyetleri devam eden 50 firmaya ise plansız post-mortem denetimler gerçekleştirildi. Bu çerçevede toplamda 250 firma gümrük denetimine tabi tutuluyor. Faaliyetleri kontrol altına alındı. Konuyla ilgili yapılan ilave incelemeler sonucunda 399,5 milyon lira vergi tarhiyatı ve 1,1 milyar lira idari para cezası kesilmiş, toplam kamu borcu 1,5 milyar liraya ulaşmıştır.
Öte yandan, sektörel denetimlerin yanı sıra, adil bir iç pazarın tesisi, fiyatların istikrarlı tutulması ve haksız fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla haksız fiyat artışlarına yönelik denetimler yapılmaya devam edilmektedir. Bu bağlamda 6585 sayılı Kanun, otomobil, hazır beton/çimento, özel okul, tavukçuluk, yumurta, market zincirleri ve alışveriş merkezleri ile ticaret gibi önemli alanlarda uygulanmaktadır. Denetimler Perakende İşletmeciliği Kanunu hükümlerine göre yapılır. Yapılan denetimler sonucunda düzenlenen raporlara göre şirketlere 112,8 milyon lira idari para cezası kesildi.
Ayrıca, şirketlerin yasalara uyumunu izlemek ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve farkındalığı artırmak amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca finansal kuruluşlar, kayıt hizmetleri, taksitli satın alma, uzaktan satış, zaman paylaşımı, ön ödemeli Konut satışları, işsizlik sigortası satışları, Satış, satış sonrası hizmet malları ve paket turlar alanlarında denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda tüketicilerin şikâyetine yol açan eylem ve işlemler nedeniyle şirketlere toplam 3,5 milyar TL idari para cezası uygulandı.
Ayrıca, şirketlerin yasalara uyumunu izlemek ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve farkındalığı artırmak amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca finansal kuruluşlar, kayıt hizmetleri, taksitli satın alma, uzaktan satış, zaman paylaşımı, ön ödemeli Konut satışları, işsizlik sigortası satışları, Satış, satış sonrası hizmet malları ve paket turlar alanlarında denetimler yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda tüketicilerin şikâyetine yol açan eylem ve işlemler nedeniyle şirketlere toplam 3,5 milyar TL tutarında idari para cezası uygulandı.
Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Bürosu, 2025 yılında rehberlik kavramını ön planda tutarak ve yönetim sistemiyle uyumlu bir şekilde en yüksek hassasiyetle teftiş, inceleme ve denetim yapmaya devam edecektir. Hızlı değişimlerin ve iş süreçlerinin yönetimi ve denetimi gelişim. Yasadışı işlemlerle kamuya haksız kazanç sağlayan, zarar veren şirketleri tespit ederek vergi adaletinin sağlanması ve devletin gelir kaybının önlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Aynı zamanda spekülatif fiyat oluşumunun önlenmesi, stokçuluğun ortadan kaldırılması, adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşturulması amacıyla fiyat spekülasyonunun önlenmesine yönelik denetim ve kontrol faaliyetleri yürütülmektedir. Tüccar, sanatkâr ve tüketicilerin korunması konusunda sıkı bir denetim yürütülecektir."