Trump, kaçak göçmen kararnamesine imzayı attı: 80 bin Türk vatandaşı geri gelebilir!

Trump, kaçak göçmen kararnamesine imzayı attı: 80 bin Türk vatandaşı geri gelebilir!
ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten kısa bir süre sonra göçü kısıtlayan bir dizi başkanlık kararnamesine imza attı. Başkan Trump, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini hızlandıracağını duyururken son beş yılda yaklaşık 60 bin Türk vatandaşının Kanada ve Meksika'nın üzerinden ABD'ye yasadışı yollardan girmiş olduğunu söyledi. Bunların kesin rakamlar olduğunu belirten Trump, gerçek sayının daha yüksek olduğunun tahmin edildiğini ifade etti. Edinilen bilgilere göre ülkede yasadışı olarak bulunan ya

ABD Başkanı Donald Trump, 'Güney sınırında işgalin sona erdiği' durumundan emin olana kadar yasadışı göçmenlerin 'Geri gönderme - uzaklaştırma' yetkisini veren bir başkanlık kararnamesine imzayı attı. Başkan Trump'ın, doğumla vatandaşlık hakkını ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni bir başkanlık kararnamesi yayınladığı bildirildi. Bu emrin ne şekilde ygulanacağı henüz belli değil. Doğuştan gelen hak, ABD Anayasası'nda bulunan bir haktır ve kaldırılması adına da ABD Kongresi'nin iki kanadının üçte iki çoğunluk oyunu gerekmektedir. Başkan Trump'ın, ABD'de yaşayan kaçak göçmenlerin çocuklarının doğrudan BD vatandaşı sayılmasını engellemeye çalıştığı konuşuluyor.

Başkan Trump'ın yasadışı göçle ilgili emirleri oldukça net görünüyor. Kararda ayrıca son dört-beş yılda ABD'ye yasadışı yollardan giren Türk vatandaşlarının sayısının arttığına da dikkat çekiliyor.

Trump, kaçak göçmen kararnamesine imzayı attı 80 bin Türk vatandaşı geri gelebilir!

ABD Gümrük ve Sınır Koruma'nın (CBP) resmi verilerine göre, Ocak 2021 ile Ağustos 2024 arası 55 bin 808 Türk vatandaşı ABD'ye yasadışı yollardan girdi. Bugün bu sayının 60 bini aştığı tahmin edilmektedir. Meksika-Kanada sınırından ABD'ye yasadışı yollardan giren Türk vatandaşlarının çoğunun tutuklandığı ve resmi verilere göre gözaltına alındığı bildirildi.

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından yayımlanan resmi verilere göre ise, yakın zamana kadar ülkeye yasadışı yollarla girdikten sonra 15 bin 151 Türk vatandaşı tutuklanarak ABD gözetiminde tutuluyordu. Bu Türk vatandaşları, "kamplar" olarak bilinen, ancak yerel halk tarafından "hapishaneler" olarak adlandırılan gözaltı merkezlerinde tutuluyor.

Gözaltına alınan Türk mülteciler, ABD'ye sığınma talebinde bulunmak üzere mahkemeye çağrılacak. ABD'deki sığınmacı başvurularının mahkemelerce kabul edilmesi ve Amerikalıların Türk mültecilere yardımcı olması halinde, bir haftadan üç-dört aya kadar gözaltından serbest bırakılabiliyorlar. Bazı Türk mülteciler, sığınma başvurularının mahkemelerce reddedilmesinin ardından zorla Türkiye'ye geri gönderildi.

Ülkeye yasadışı yollardan girdikleri gerekçesiyle tutuklananların sayısının 80 bini aştığı tahmin edilmektedir. Bu insanların hepsi şu anda sınır dışı edilebilir.