Türkiye'yi PESCO projesinde 4 yıldır bekleten AB, İsviçre’ye yeşil ışık yaktı

Türkiye'yi PESCO projesinde 4 yıldır bekleten AB, İsviçre’ye yeşil ışık yaktı
Avrupa Birliği'nin savunma alanında projelerinden birisi olan Yapılandırılmış Daimi İşbirliği Projesi (PESCO) için başvuru yapan İsviçre'nin de katılacağı bildirildi. Ancak NATO ortağı olan Türkiye, 2021 yılından beri bu sürecin dışında tutuluyor.

Bir taraftan savunma becerilerini geliştirmek ve üçüncü ülkelerle işbirliği olanaklarını artırmak için çaba gösteren Avrupa Birliği, diğer taraftan da tartışma açık birçok karar almaya devam ediyor. Türkiye, savunma alanında projelerden birisi olan Daimi İşbirliği Projesi'ne (PESCO) katılmak adına 2021'de yaptığı başvurunun hâlâ kabul edilmemesi nedeniyle süreçten dışlanırken, İsviçre'nin katılımı için bir yeşil ışık yakılmış durumda.

Askeri Hareketlilik projesi, Hollanda tarafından koordine edilen ve AB'nin savunma alanına odaklı PESCO projelerinden biridir. Bu proje, NATO'nun son zamanlarda önemle üstünde durmuş olduğu askeri unsurların bürokratik bürokratik engellerle karşılaşmaksızın hızlı bir şekilde bir ülkeden diğerine geçişini sağlamayı hedeflemektedir. Askeri personel ile unsurların, Avrupa Birliği genelinde hem kara, hem deniz hem de hava yollarıyla hızlı hareket etmesi amaçlanıyor. Türkiye'nin söz konusu programa katılması, her iki taraf için de fayda sağlayabilecek bir potansiyele sahip.

Türkiye'yi PESCO projesinde 4 yıldır bekleten AB, İsviçre’ye yeşil ışık yaktı

Bu çerçevede bir adım atılmasının, AB ile NATO savunma işbirliğine aslında çok önemli bir katkı yapacağına dair genel bir görüş birliği bulunuyor. Ancak, NATO'nun ikinci en büyük ordusuna ve aynı zamanda da savunma alanında birçok AB ülkesinden daha çok deneyim ve yeteneğe sahipürkiye'nin projeye katılımı, bazı ülkelerin vetosuna takılıyor.

Bu veto, Türkiye'nin aslında üçüncü ülkelerin katılımına yönelik belirlenmiş olan kriterleri karşılamadığı gerekçesiyle gündeme geliyor. Avusturya, bu süreçte katılıma karşı çıkan ülkelerden biri oldu. Katılımın gerçekleşebilmesi için ise, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin de oybirliği gerektiği belirtiliyor.