Hıçkırık yaygın bir durumdur, ancak kalıcı olabilir. Uzmanlar, sık sık yaşanan hıçkırığın ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğini söylüyor. Eğer hıçkırık durumu birkaç günden fazla sürüyorsa doktora görünmelisiniz.
Hıçkırık, sıklıkla göz ardı edilen, ancak yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilen yaygın bir rahatsızlıktır. İnsanlar bu rahatsız eden seslerden kurtulabilmek adına çeşitli yöntemlere başvuruyor: Göz bebeklerine bastırmak, kese kağıdına nefes vermek ya da limon ısırmak gibi.
Hıçkırık genellikle akciğerlerin hemen altında yer alan diyafram kasının iltihaplanması sonucu oluşur. Bu kas ani bir şekilde kasıldığında ses telleri kapanır ve o tanıdık sesi duyarsınız. Çoğu hıçkırık zararsızdır, ancak bazı hıçkırık ağrılı ve kalıcı olabilir. Uzmanlar, yutkunma güçlüğü ve göğüste yanma hissi ile birlikte sık sık yaşanan hıçkırığın yemek borusu iltihabının belirtisi olabileceğini söylüyor.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Shoshana Ungerleider, hıçkırık dururumu hakkında taptığı değerlendirmesinde yemek borusunun bazı ilaçlardan, kusma halinden ve sert gıdalar yemek gibi çeşitli nedenlerle iltihaplanabileceğini belirtiyor.
Hıçkırık ataklarınız birkaç günden fazla sürüyorsa dikkatli olun!
Özofajit gibi iltihaplı durumlar da hıçkırığa yol açabilir. Yemek borusu diyaframdan geçip mideye doğru ilerlerken tahrişe bağlı olarak spazmlar meydana gelebilir. Fonksiyonel tıp uzmanlarından Dr. Vincent Pedre, diyaframın kaburga kenarları boyu hafifçe masaj yapılmasının hıçkırığı etkili bir şekilde hafifletebileceğini ifade ediyor. Eğer hıçkırıklarınız birkaç günden fazla sürüyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
Kalıcı hıçkırıklar gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) belirtisi de olabilir. Bu durumda mide asidi yemek borusuna geri dönerek diyaframın iltihaplanmasına ve istemsiz olan kas spazmlarına neden olur. GERD, genel olarak yatarken veya yemek yerken göğüs kısmında yanma hissine ve ağızda ekşi tada neden olur.
"Sindirim sorunu yaşayan kişilerin bu durumdan etkilenmesi muhtemeldir"
Sindirim sorunu olan kişiler hıçkırıklara daha yatkın olarak değerlendirilir. Çocuk Doktoru Dr. Jason Nagata, konuyla ilgiliş açıklamasında midenin diyaframa oranla konumunun söz konusu durumu etkileyebileceğini söylüyor. Neyse ki sağlıklı beslenmek ve kilo vermek gibi yaşam tarzı değişiklikleri GERD semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fiziksel aktivite genel olarak sağlıklı alışkanlık şeklinde kabul edilse bile aşırı yoğun egzersiz diyaframın kasılmasına ve bunun sonucunda ağrılı hıçkırıklara neden olabilir. Aile hekimi olarak görev yapan Dr. Zachary Bittinger, konuşmasında güçlü bir diyaframın spazmlara karşı daha hassas olmanıza neden olabileceğini ve bunun da ağrılı hıçkırıklara yol açabileceğini söyledi.
Orta ila yoğun fiziksel aktivite, mide ekşimesi gibi gastrointestinal reflü hastalığı (GÖRH) semptomlarını kötüleştirme durumunda bulunmaktadır. Gastroenterolog Dr. Eitan Rubinstein, egzersiz sırasında midenin kasıldığını ve bunun da mide içeriğinin yukarı doğru dökülmesine neden olabileceğini vurguluyor.
Yeterince derin nefes aldığınızda, akciğerleriniz genişler ve maddelerin yemek borunuza geri itilmesine izin verir.
Son olarak göğüs ya da kaburga bölgesinde meydana gelen yaralanmalar gibi durumlar da hıçkırığa neden olabilir ve ağrıyı artırabilir. Uzmanlar, öksürüğünüz birkaç günden daha uzun sürüyorsa, nefes almada zorluk çekiyorsanız veya göğüs ağrınız fiziksel aktiviteyle daha da kötüleşiyorsa doktora görünmenizi öneriyorlar.