Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada, cildin doğuştan gelen bağışıklık sistemini harekete geçirerek ve antikor üreterek enfeksiyonlarla savaşabildiği keşfedildi. Özellikle iğne korkusu olanlar için bu yenilikçi yöntem son derece pratik.
Ciltte bağışıklık tepkisi oluşması mümkün müdür?
Yapılan araştırmalar, daha öncesinde mikropsuz bir ortamda yetiştirilen farelerin derilerinde Staphylococcus epidermidis kolonileştiğinde antikor ürettiğini gösteriyor. Bu ise bakterinin bağışıklık sisteminin üzerindeki etkisiyle birlikte lenf düğümleri hasar gördüğünde bile benzer bir bağışıklık tepkisinin ortaya çıktığını göstermiştir.
İğnesiz aşılamada yeni dönem: Sürülebilir aşı sistemi!
Bilim insanları, stafilokok bakterisinin (Staphylococcus epidermidis) tetiklediği bağışıklık tepkisinin, fareleri toksinin ölümcül dozundan koruyabildiğini açıkladı. Bu bağışıklık tepkisinin minimum 200 gün sürdüğü görüldü. Keşif, cilde uygulanabilen iğnesiz aşıların geleceği açısından büyük umut vadediyor.
Yeni yöntemler sağlık hizmetlerini nasıl etkileyecek?
Bu yenilikçi yaklaşım, sadece enjeksiyon korkusu olan kişiler için oyunun kurallarını değiştirmeyecek, aynı zamanda sürü bağışıklığına ulaşma sürecini de hızlandıracak. İğnesiz aşıların uygulanması kolaydır ve bu nedenle dünya çapında aşılama kapsamının artmasına önemli ölçüde katkıda bulunma potansiyeline sahiptir.