Yapılan bir araştırmada, her gün bir kase yani ortalama tam yağlı veya az yağlı yoğurt yemenin erken ölüm riskini yaklaşık %20 oranında azaltabileceği bulundu.
İngiltere'de 186 bin erkek ve kadının beslenme ve sağlık durumlarını incelemeye alan Çin'deki Central South Üniversitesi araştırmacıları günde 50 gram kadar yoğurt tüketenlerin erken ölüm riskinin yüzde 18 daha düşük olduğunu buldu. Bilim insanları, yoğurttaki doğal bakterilerin bağırsaklarda faydalı etkileri olabileceğini ve bu durumun koruyucu etkileri açıklayabileceğini öne sürüyor.
Araştırmacıların raporlarında "Bu yeni bulgular, yoğurt tüketiminin sağlıklı bir diyetin parçası olduğuna dair kanıt sağlaması bakımından klinik ve halk sağlığının üzerinde de önem taşıyor" denildi. Ayrıca; kemikler, kaslar ve sinir sistemi için de gereklidir.
Diğer taraftan yoğurdun faydaları saymakla bitmez..
Yoğurt, sütün laktik fermantasyonları sonucunda elde edilmektedir. Süte oranla laktoz oranı düşük olmasına rağmen kalsiyum, protein ve katı madde oranı da yüksektir. İçerisinde B vitamini, A vitamini, E vitamini ve çok sayıda mineral bulunmaktadır. Yoğurt, kalsiyum içerdiği için sadece kemikler ve dişler için önemli olmakla kalmıyor, ayrıca magnezyum ve potasyum içerdiği için kas fonksiyonu ve sinir iletimi için de faydalı. Yoğurtta bulunan probiyotikler sindirim sistemi ve bağırsak bakterileri için oldukça fayda sağlamaktadır.
"Vücut direncini artırın"
Sindirim sistemine destek olan ve böylece bağışıklığı olumlu olarak etkileyen mikroorganizmalara “probiyotik” adı verilir. Probiyotikler, doğal bağırsak florasının patojenlere ve zararlı organizmalara karşı bariyer oluşturmasına destek olmaktadır. Bağışıklık sisteminin hücrelerinin çoğu bağırsakta bulunur ve sağlıklı bir bağırsak güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir.
Yoğurt, içeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak bakterilerinin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bağırsak mikroflorasını düzenlediğinden dolayı kolon kanseri riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için alerjilere karşı direnci artırır. Yoğurt, süte oranla daha az laktoz içerir. Bundan dolayı da yoğurt tüketimi süt intoleransı olan kişiler için oldukça uygun olarak bilinir.
"Sindirim sistemi ile kalp ve damar hastalıkları riskine karşı korur"
100 gram yoğurdun içerisinde 4,5 gram kadar protein bulunur. Yoğurt gibi protein açısından zengin besinler kas yapımını destekler ve düşük proteinli besinlere göre daha tok tutar. Yoğurt aynı zamanda zengin kalsiyum içeriğiyle de bilinir. Kalsiyum güçlü kemik ve dişlerin oluşumuna yardımcı olan bir mineraldir. 100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacınızın %15'ini karşılayabilir.
Yoğurtta bulunan kalsiyum aynı zamanda yağların daha hızlı yakılmasına da yardımcı olur. Yoğurtta aynı zamanda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E, B vitaminleri bulunur. Bu da yoğurdu sindirim bozukluklarına, yüksek tansiyona ve kalp damar hastalıklarına yol açan kötü kolesterole karşı güçlü koruyucu besin durumuna getirir. Aynı zamanda fermente süt ürünleri, özellikle yoğurt tüketildiğinde meme kanseri riski de azalıyor.