TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezinin Destek Programı çerçevesinde Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu (KORTUP) bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında yeni bir aşı projesinin eklendiği bilgisi paylaşıldı. Selçuk Üniversitesi Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü aşı çalışması hakkında bilgi veren merkezin müdürü Prof. Dr. Osman Erganiş, bu projeyle yoğun bakım hastalarındaki antibiyotik dirençli bakteri türlerinin incelenediğini söyledi. Söz konusu proje kapsamında “Klebsiella pneumoniae” adı verilen bakteri türüne karşı aşı geliştirme çalışmaları yürütülüyor.
“BU MİKROORGANİZMA TAM BİR BAŞ BELASIDIR"
Prof. Dr. Osman Erganiş, konuyla ilgili açıklamasında “Hasta antibiyotik dirençli bakteri nedeniyle hastane tedavisindeyken hayatını kaybedebiliyor. Bunlar arasında “Klebsiella pneumoniae” özellikle yoğun bakım hastalarında solunum yolu ile bulaşan sorunlu bir mikroorganizmadır. Antibiyotiğe dirençli oldukları için doktorlar tedavi etmekte zorlanıyor. Çok nadir ve az miktarda antibiyotik vererek hastayı kurtarmaya çalışıyorlar, aksi takdirde hasta ölüyor. Bu aşı araştırmasına başlamadan öncesinde enfeksiyon alanında uzman olan rkadaşlarımızla konuştuğumuzda bu tür enfeksiyonlara karşılık aşı araştırmasının daha faydalı olacağını ifade ettiler. Bir öğrencimiz de bu konuyla ilgili doktora tezi tamamladı. Daha da ileriye giderek, “Klepsilea pneumoniae” bakterisine karşı yeni moleküler teknikler kullanarak “rekombinant” proteinlerden üretme projesi hazırladık. Bizler yaklaşık olarak 19 aydır bu projede çalışmaktayız.
'DSÖ AÇIKLAMASI DOĞRU YOL ÜZERİNDE OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR"
Prof. Dr. Erganiş, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
1960'lardan 1970'lere kadar yeni antibiyotiklerin keşfi çok popüler olmasına rağmen günümüzde şirketler yeni antibiyotikler geliştirmiyor. Yeni antibiyotiklerin geliştirilememesi, mevcut antibiyotiklerin farklı oranlarda kombinasyonlarının kullanılmasını gerektirmektedir. Ancak etkili antibiyotikler var. Antibiyotik kullanım oranı ciddi oranda azaldı. Bugün artık bu mümkün değil. Hem Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hem de Sağlık Bakanlığımızın, sağlık tesislerine mümkün olan durumlarda antibiyotik reçetelenmesi konusunda yönlendirmeleri bulunmaktadır. Dolayısıyla yeni bir antibiyotik keşfedilmediği ve mevcut antibiyotikler tükendiği için bu antibiyotiklere karşı direnç hem veterinerlik hem de sağlık sektöründe giderek artan bir sorun haline gelecektir. Geçtiğimiz aylarda Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir açıklama yapmıştı. Bu kuruluşun raporları, 2050 yılına kadar her sene 50 milyon insanın antibiyotik direncinden, daha doğrusu etkili antibiyotik eksikliğinden dolayı öleceğini gösteriyor. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor."