Cuma namazına giden personelini işten çıkaran Konyalı firmaya 141 bin 934 lira ceza kesildi!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bir şirketin Konya'da cuma namazına katılan bir çalışanın iş sözleşmesini feshederek dini ayrımcılık yasağını ihlal ettiği hükmünü verdi. Sonuç olarak şirkete üst sınır üzerinden 141 bin 934 lira tutarında para cezası verildi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından alınan bir karara göre Konya'da faaliyeti bulunan doğal gaz şirketi 1 çalışanını işten çıkardı. Çalışan, öğle tatilinde cemaatle cuma namazı kılmak için camiye gitmek üzere işten ayrıldığını ve davayı gören mahkemenin onun işten çıkarılmasına haksız yere son verdiğini iddia ederek işe iade talebinde bulundu.

Açılan davanın sonucunda İstinaf Mahkemesi'nin kararı kesinleşti ve çalışan, "ayrımcılık" anlamında değerlendirme yapılması için TİHEK'e başvuruda bulundu.


Davalı şirket ise, başvurusunda sunduğu yazılı savunmada, işçilerin ibadetlerini yapabilmesi için işyerinde bir cami bulunduğunu ve tüm inançlara saygılı davranıldığını savundu. Şirket, Dilekçe Sahibinin, Şirketin camisinde namaz kılabileceği halde, işyerinden uzaktaki bir camide namaz kılma konusundaki ısrarlı isteğinin, işyerinin güvenliğini ve çalışanların hayatlarını riske attığını ileri sürdü. Kendini ifşa etmenin bedelini ödediğinin belirtildiği şirket savunmasında işverenine karşı haklı fesih sebebini verdiği ifade edildi. 4857 sayılı Kanun anlamında “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hal ve durumlar” bağlamında fesih için geçerli sebep olarak olumlu durum olduğu kydedildi.

Şirket, faaliyet gösterdiği alanların doğalgaz dolumu ve satışı ile ilgili olduğunu belirterek, "Çalışanlarımızın bu şekilde işlerinden ayrılmaları nedeniyle hayatları tehlikeye girdi." dedi. Çalışanlar, iş sözleşmelerinin ihlal edildiğini ileri sürdü.

Başvuruyu incelemeye alan TİHEK ise, "din temelinde ayrımcılık" yasağı ihlaline karar verdi ve firmaya üst sınır üzerinden 141 bin 934 lira tutarında idari para cezası kesti.

Konya Haber Haberleri