Piyasalarda Merkez Bankalarının Faiz Kararları Ön Planda!

Piyasalarda Merkez Bankalarının Faiz Kararları Ön Planda!
Piyasalarda Merkez Bankalarının Faiz Kararları Ön Planda!

Bu hafta piyasalarda Merkez Bankalarının faiz kararları yakından takip edilecek. Gelecek hafta salı günü ABD’de New York Fed sanayi endeksi, perşembe günü ise perakende satışlar, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, sanayi üretimi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi veriler açıklanacak. Cuma günü ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri izlenecek.

Avrupa’da, Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararları gündemde. AMB’nin yapacağı para politikası toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda gelen ekonomik verilere dayanarak, 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngörülüyor. Eylül ayı toplantı tutanakları ise, Yönetim Konseyi üyelerinin dezenflasyon sürecinden memnun olsalar da daha fazla politika gevşemesi konusunda temkinli olduklarını ortaya koydu. Tutanaklarda, manşet enflasyondaki düşüşün enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilendiği vurgulandı.

Asya’da ise Pazartesi günü Çin’in dış ticaret dengesi, salı günü Japonya’nın sanayi üretimi ve kapasite kullanımı gibi veriler takip edilecek. Türkiye’de ise gözler TCMB’nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Bloomberg HT’nin anketine göre, piyasa katılımcıları Merkez Bankası'nın Ekim toplantısında politika faizini yüzde 50’de tutmasını bekliyor. İlk indirim hamlesinin ise Aralık ayında gelmesi öngörülüyor.