Yüzyılın salgınında Türkiye ilk sırada

Yüzyılın salgınında Türkiye ilk sırada
Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan obezite, Türkiye’de had safhaya çıkarken uzman isimler tüm vatandaşları obezitenin tehlikeleri konusunda uyardı.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Profesör Doktor Muzaffer Şeker, obezitenin devasa bir boyuta ulaşması nedeniyle “Yüzyılın Salgını: Obezite” temalı bir sempozyum düzenlediklerini aktardı. Düzenlenen programla birlikte farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Şeker, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dikkat çekti. 1.9 milyardan fazla insanın aşırı kilolu ya da obezite hastalığı olduğunu vurgulayan Muzaffer Şeker, 2035 yılında bu sayının 4 milyarı aşacağının tahmin edildiğini aktardı. Türkiye’nin ise yüzde 32’lik bir obezite oranı nedeniyle Avrupa’da ilk sırada yer aldığını belirtti. 

TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu tarafından organizasyonu gerçekleştirilen 6’ıncı Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu, Ankara’daki Lokman Hekim Üniversitesi’nde düzenlendi. Yüzyılın Saldını: Obezite sempozyumunda açılış konuşmasını (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptı. Konuşmasında Şeker, refah ve gelir düzeyi yüksek toplumlarda obezitenin sıklıkla görüldüğünü kaydetti. Küresel anlamda güç edilir ve sağlıklı gıdaya erişime dikkat çeken Şeker, insanların böyle ortamlarda adeta salgın gibi obezite sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettti. 

obezite

Kovid-19 salgının görülen gıda probleminin sonuçlarını yıllara yayılmış bir halde göründüğünü söyleyen Şeker, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıktığını kaydetti. Afrika’da derinleşen gıda sorunu, erişim problemi ve Gazze’de yaşanan dramla birlikte insanların diğer insanların tüketimine saygı duymadığının açıkça görüldüğünü belirtti. 

Gençlere sempozyum üzerinden mesaj verildi! 

Toplumun bir tüketim toplumu haline getirilmesi, beslenme alışkanlıkları, dengesiz nüfus dağılımı ve iklim değişikliği kaynaklı üretim problemlerinden bahseden Muzaffer Şeker, insanoğlunun sağlıklı gıda ile üretim kaygısı arasında kaldığını kaydetti. Söz konusu sempozyum ile gençlerde bilinç oluşturmak istediklerini kaydeden Şeker’in yanı sıra sempozyumda TÜBA Asli Üyesi, Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazim Şahin açıklamalar yaptı. 

1.9 milyardan fazla obez var! 

obezite

Kazim Şahin, yaptığı açıklamalarda Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı verilerde toplam 1.9 milyardan fazla aşırı kilolu ya da obezite hastası olduğuna dikkat çekti. Bu sayının 2035 yılında 4 milyar aşmasını beklediklerini ifade eden Şahin, obezitenin sıklıkla 30’lu yaşlarda artış gösterdiğini kaydetti. 45-65 yaşlarında en yüksek seviyelerine ulaştığını vurgulayan Şahin, 18 yaş üzerindeki yetişkinlerdeki yüzde 32’lik obez oranı ile Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını kaydetti. Ayrıca çocukluk çağı obezitesinin de ciddi bir sağlık problemi haline geldiğini ekledi. 

Öte yandan Şahin, konuşmalarında daha sonra Türkiye’de yapılan araştırmalara dikkat çekti. Araştırmaları aktaran Şahin, her 4 çocuktan 1’inin obez ya da fazla kilolu olduğunu söylerken, uzun vadede obezite tabanlı farklı hastalıkların da görülmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Obezitenin önlenmesi ve kontrol altına alınması için uluslararası düzeyde politikaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. 

Sempozyumdaki açılış konuşmasının tamamlanmasının ardından obezitenin tedavisi ve obezlerin yaşam tarzı alışkanlıkları gibi oturumlar da gerçekleştirildi.